Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

Άρθρα - Παρεμβάσεις

Ο Γιώργος Αλεξάκης περιγράφει το όραμά του για ένα νέο, σύγχρονο και ανθρωποκεντρικό δήμο Ηρακλείου. Παράλληλα όμως αποκαλύπτει αγαπημένες συνήθειες και μιλάει για την οικογένειά του!

Μετρώντας αντίστροφα για την πρώτη του ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στις 19.00, στο ξενοδοχείο Galaxy στο Ηράκλειο, ο Γιώργος Αλεξάκης, ο πρώτος που εκδήλωσε δημόσια το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει το δήμο Ηρακλείου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, δίνει το στίγμα της υποψηφιότητάς του. Μιλάει όμως και για τον άνθρωπο Γιώργο Αλεξάκη, όπως ίσως δεν τον έχετε γνωρίσει ως σήμερα, αλλά σίγουρα θα έχετε την ευκαιρία να τον γνωρίσετε στο προσεχές μέλλον.

Τελικά, κ. Αλεξάκη, ‘’ο κύβος ερρίφθη’’. Την ερχόμενη Τετάρτη ανακοινώνετε επίσημα την υποψηφιότητα σας για Δήμαρχος Ηρακλείου. Τι σας οδηγεί σε αυτήν την απόφαση και τι πιστεύετε ότι χαρακτηρίζει την δική σας υποψηφιότητα; 

Η αγάπη για την πόλη και τους ανθρώπους της, η γνώση των μεγάλων δυνατοτήτων μας και της πραγματικά μεγάλης προοπτικής του Ηρακλείου είναι τα κίνητρα μου. 

Από την άλλη, η διαπίστωση, ότι οι καιροί επιτάσσουν αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας, κάθε εργαλείου, κάθε συγκριτικού μας πλεονεκτήματος είναι αυτά που με οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

Με εφόδια: 

  • τις βασικές γνώσεις μου (ως πολιτικός μηχανικός), 
  • τις εξειδικευμένες γνώσεις μου (μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστική και Περιφερειακή Ανάπτυξη), 
  • την πολύχρονη εμπειρία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,
  • την γνώση των δυνατοτήτων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων

… θέλω να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου επειδή πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα στην πόλη μας και μπορώ να συμβάλω στην προσπάθεια αυτή ως πρώτος μεταξύ ίσων συναδέλφων και συνεργατών   

Δεν μηδενίζω καμία προσπάθεια, δεν ισχυρίζομαι ότι δεν έχει γίνει τίποτα. 

Θέλω να χτίσουμε και όχι να γκρεμίσουμε. 

Να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε. 

Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει περισσότερα. 

Δεν μπορώ παρά να επισημάνω ότι η καθημερινότητα απέχει από το επιθυμητό επίπεδο, ότι οι βασικές προκλήσεις του 21ου αιώνα είναι μπροστά μας. Δυστυχώς δεν υπήρξε σχέδιο, δεν έγιναν οργανωμένες προσπάθειες. 

Πλάι στα προβλήματα του αστικού ιστού – δημόσιος χώρος, καθαριότητα, πράσινο, εξυπηρέτηση δημότη – έχουμε να αντιπαλέψουμε και μια δομική υστέρηση σε Μεγάλα Έργα.   

Δεν μπορώ να βλέπω κυκλοφοριακή συμφόρηση ενώ ξέρω ότι υπάρχουν και αλλού δοκιμασμένες λύσεις. 
Δεν μπορώ να δεχτώ ένα υποβαθμισμένο παράκτιο μέτωπο. 

Δεν μπορώ να βλέπω το Δήμο απόντα από τους μεγάλους σχεδιασμούς για το μέλλον μας.

Γιώργος Αλεξάκης Δήμος Ηρακλείου υποψηφιότητα ηράκλειο

Τι σημαίνει για εσάς Δήμαρχος μιας μεγάλης πόλης; Παίζουν ρόλο τα πρόσωπα ή τα προγράμματα; Γιατί να επιλέξει κανείς εσάς στην κάλπη;

Ο Δήμαρχος στον 21ο αιώνα δεν μαζεύει μόνο σκουπίδια και δεν φτιάχνει μόνο φωτισμό και πεζοδρόμια. Ξεκινάει από αυτά αλλά δεν μένει σε αυτά. Ακούει τα παράπονα και προσπαθεί να δώσει λύσεις σε πρώτο χρόνο – άμεσα. Παράλληλα όμως οφείλει να σχεδιάζει. 

Εάν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για το Ηράκλειο της επόμενης εικοσαετίας θα πρέπει να το κάνουμε τώρα. 

Ο Δήμαρχος οφείλει να ακούει, να συνθέτει, να σχεδιάζει και να είναι αποτελεσματικός. Να μπορεί να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες της πόλης, να έχει αυτό που λέμε «μία σειρά στα πράγματα». Να είναι παρών, μέσα στην πόλη, μέσα στην αγορά, εκεί που ζούνε κάτοικοι και δημότες. Οφείλει να διεκδικεί από την Πολιτεία. 

Το Ηράκλειο πρέπει να είναι δυνατά παρόν στο τραπέζι της εθνικής στρατηγικής για τα μεγάλα έργα υποδομής νέας γενιάς. Και μη νομίζετε ότι διεκδίκηση σημαίνει μόνον φωνή, μόνον εντυπωσιασμός. 

Επιτυχημένη διεκδίκηση σημαίνει προετοιμασία, ωριμότητα, ιεράρχηση, βαθιά γνώση των θεμάτων και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Τώρα σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα, ξέρετε πολύ καλά ότι η αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα είναι κυρίως Δημαρχοκεντρική υπόθεση. 

Λείπει συχνά η ομαδική δουλειά, η συμμετοχική και συλλογική δράση. Αυτήν την “πεπατημένη” όμως εμείς δεν θα την ακολουθήσουμε. Για αυτό κάνω λόγο για ένα νέο μοντέλο διοίκησης, για έννοιες όπως συνοχή, ομαδικότητα.

Η ευθύνη της τελικής απόφασης πάντα βαραίνει τον Δήμαρχο, δεν διαχέεται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το έργο είναι one man show. 

Είναι σοβαρή υπόθεση η τύχη του Ηρακλείου για να εξαρτάται αποκλειστικά από τις ικανότητες ενός ανθρώπου, όσο μεγάλες κι αν είναι αυτές. 

Σημειώστε όμως και αυτό – η σημασία που δίνουμε στην Προγραμματική μας Πρόταση είναι δεδομένη και προκύπτει από το γεγονός πως δεν επιδιώκουμε «να δοξαστούμε κρυπτόμενοι». 

Βγαίνουμε έγκαιρα μπροστά, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο, να ξεδιπλώσουμε το πρόγραμμά μας και να πείσουμε για αυτό. Δε θέλουμε να υφαρπάξουμε την ψήφο χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο. 

Γιώργος Αλεξάκης Δήμος Ηρακλείου υποψηφιότητα ηράκλειο

Ανοίξατε κάποια μεγάλα θέματα της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου … Ποια είναι για εσάς τα πιο σημαντικά ζητήματα της πόλης; Πως θα τα ιεραρχούσατε και ποια θα είναι η δική σας απάντηση σε αυτά;

Το Ηράκλειο είναι μια μεγάλη πόλη με όλες τις έννοιες που αυτό περιλαμβάνει. Οι μεγάλες και φιλόδοξες πόλεις πρέπει να στοχεύουν ψηλά, να βάζουν τον πήχη ψηλά.  Αυτό σημαίνει μια σειρά πρωτοβουλιών και πολιτικών που υποστηρίζουν τον στόχο αυτό. Πρώτα και κύρια υποδομές. 

Συγκοινωνία, διαχείριση απορριμμάτων, οδικοί άξονες – αναφέρομαι στον ΒΟΑΚ, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ψηφιακός και ενεργειακός μετασχηματισμός, αναπλάσεις του δημοσίου χώρου. 

Όπως επίσης σχέδιο για επανάχρηση του χώρου αεροδρομίου μετά τη μετεγκατάσταση του στο Καστέλι, αξιοποίηση του Λιμένα Ηρακλείου στη νέα μορφή του μετά την ιδιωτικοποίηση του, δημιουργία Νέας Μαρίνας στο Ηράκλειο. 

Όλα αυτά απαιτούν διεκδίκηση πόρων, εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, σχεδιασμό. Η επένδυση στις υποδομές μιας πόλης είναι επένδυση για το παρόν αλλά και το μέλλον. Βελτιώνει την καθημερινότητα αλλά ταυτόχρονα και τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου. 

Στο θεσμικό επίπεδο προτείνουμε ένα Νέο Μοντέλο Διοίκησης του Δήμου, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι η απλή εναλλαγή προσώπων στις καρέκλες δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Προτεραιότητες, σχέδιο, συμμετοχή, λογοδοσία αλλά και αποφασιστικότητα, σύγκρουση όπου χρειάζεται. Με νέα λογική, διαφάνεια, συνοχή. 

Από εκεί και πέρα θα μπορούσα να σας πω πως υπάρχουν πολλά πεδία που ένας σύγχρονος Δήμος μπορεί και πρέπει να εφαρμόζει πολιτικές. Στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, νεολαίας, στήριξης της γονεϊκότητας, καινοτομίας – σε συνεργασία με όλο το επιστημονικό και ερευνητικό κεφάλαιο του τόπου μας. 

Είναι κρίσιμο το Ηράκλειο να γίνει πόλη της συμπερίληψης, προσβάσιμη, προσπελάσιμη, φιλική για όλους χωρίς διαχωρισμούς.

Ευελπιστώ να έχουμε τη δυνατότητα σε αυτήν την προεκλογική περίοδο να μιλήσουμε για αυτά αναλυτικά, σε βάθος. Να μπορέσει ο κάτοικος, ο δημότης να πληροφορηθεί θέσεις, στόχους, σχέδια. Να μην μείνουμε σε πολιτικούς τακτικισμούς και ανταγωνισμούς άνευ σημασίας αλλά να αξιοποιήσουμε την εκλογική διαδικασία για να πάμε μπροστά το Ηράκλειο. Αυτός είναι και ο λόγος που ξεκινάμε πρώτοι την προσπάθεια αυτή. 

Γιώργος Αλεξάκης Δήμος Ηρακλείου υποψηφιότητα ηράκλειο

Εάν εκλεγείτε Δήμαρχος τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξατε; Για να το θέσω διαφορετικά – αν με έναν μαγικό τρόπο μπορούσατε να αλλάξετε κάτι άμεσα – ποιο θα ήταν αυτό;

Θα άλλαζα άμεσα το παραλιακό μας μέτωπο, τις συγκοινωνίες και τον ΒΟΑΚ. Όχι ότι μόνο αυτές οι παρεμβάσεις είναι ικανές να αλλάξουν την πορεία της πόλης όμως πιστεύω ότι με αυτά τα έργα θα μιλούσαμε σήμερα διαφορετικά.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου ως project αντιμετωπίζεται παντού στη Μεσόγειο ως μια προσπάθεια αλλαγής και μετεξέλιξης όλης της πόλης. 

Το έχω ξαναπεί, άλλωστε… Δε βλέπω γιατί το Ηράκλειο να υστερεί σε σχέση με την Βαρκελώνη, τη Νίκαια, τη Λισαβόνα και το Τελ Αβίβ – αυτός είναι ο δικός στόχος και ο δικός μας πήχης.

Συγκοινωνία – δεν υπάρχει πόλη με αξιοζήλευτο βιοτικό επίπεδο χωρίς καλό σύστημα συγκοινωνιών. 

Η βιώσιμη αστική κινητικότητα προκύπτει μόνον μέσα από ένα σοβαρό, αξιόπιστο, ασφαλές, γρήγορο και οικονομικά προσιτό δίκτυο συγκοινωνίας. Αυτό σημαίνει περιορισμό του αυτοκινήτου στο υπερφορτωμένο ιστορικό κέντρο, επένδυση στις υποδομές – που είπαμε πιο πάνω – και σίγουρα και μέσα σταθερής τροχιάς. Καλό δίκτυο αστικής συγκοινωνίας σημαίνει και κοινωνική συνοχή, ευκαιρίες στον πιο αδύναμο καθώς ενισχύοντας τη δυνατότητα κινητικότητάς του τον βοηθάς να μην περιορίζεται , να μην παγιδεύεται σε στενά όρια. 

Τέλος θα έκανα τον ΒΟΑΚ γιατί είναι ένα έργο για όλη την Κρήτη που θα δώσει μια εντελώς διαφορετική προοπτική και είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Κρήτες το καταλαβαίνουν χωρίς πολλά λόγια.

Για τον ΒΟΑΚ στο Ηράκλειο, έχω προτείνει την υπογειοποίηση του  ώστε η διέλευση αυτού του μεγάλου άξονα να λειτουργεί ενωτικά και όχι διαιρετικά στην εδαφική συνοχή της πόλης.

Γιώργος Αλεξάκης Δήμος Ηρακλείου υποψηφιότητα ηράκλειο

Είστε ενεργός πολίτης, πολιτικοποιημένος , με ενεργό παρουσία στα κοινά από τα νεανικά σας χρόνια. Έχετε πολιτική ταυτότητα … Τώρα στις δημοτικές εκλογές παίζουν ρόλο για εσάς τα κόμματα, τα χρίσματα; Θα επιδιώξετε να πάρετε χρίσμα;

Ο σεβασμός μου προς τα κόμματα του Δημοκρατικού Τόξου είναι δεδομένος. Μάλιστα μπορώ να αποκαλύψω ότι με επιστολή μου κάλεσα εκπροσώπους από όλα τα κόμματα στην πρώτη μας εκδήλωση. 

Είναι μια βαθμίδα απολύτως απαραίτητη στην πολιτική ζωή του τόπου – εκφράζουν και εκπροσωπούν την κοινωνία, ελέγχουν και οργανώνουν τη διακυβέρνηση.  Από εκεί και πέρα όμως θα σας πω ότι η Αυτοδιοίκηση είναι διακριτός θεσμός έκφρασης της λαϊκής βούλησης, δεν πρέπει να συγχέεται με τη λειτουργία των κομμάτων. Και λέω , πως η δική μας προσπάθεια είναι πρωτίστως αυτοδιοικητική. Θέλουμε σύνθεση και συγκλίσεις. 

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια αναζήτηση ενός ελάχιστου κοινού παρονομαστή – σημαίνει συνεργασία χωρίς τεχνητές διαιρέσεις και αποκλεισμούς, ανοιχτό πνεύμα, συμμετοχικές διαδικασίες και πρωτίστως απευθυνόμαστε στην ίδια την κοινωνία του Ηρακλείου. 

Για αυτό ξεκινάμε πρώτοι την προσπάθεια.

Τα χρίσματα, δεν τα επιδιώκουμε αλλά εάν έρθουν, ως επιδοκιμασία της προγραμματικής μας πρότασης, είναι καλοδεχούμενα. Σε καμία περίπτωση όμως, το ξαναλέω, δεν αποτελούν ούτε προαπαιτούμενο για εμένα, ούτε προϋπόθεση για την προσπάθειά μας. 

Η δύναμή μας προέρχεται από τους πολίτες. Αυτούς θέλουμε να εκφράσουμε, από αυτούς παίρνουμε γνώση και διαμορφώνουμε προτεραιότητες και σε αυτούς λογοδοτούμε. 

Σε ό,τι με αφορά, ναι, έχω πολιτική ταυτότητα, έχω εδραιωμένες αντιλήψεις και πεποιθήσεις για σειρά πραγμάτων. Εδώ όμως μιλάμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας και για αυτό δεν υψώνουμε ούτε κομματικά τείχη ούτε επενδύουμε σε διαχωρισμούς. 

Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει αυτό το πλεονέκτημα – τα ζητήματα δεν είναι αμιγώς ιδεολογικά, υπάρχει η ευελιξία και, η επιταγή αν θέλετε, της σύνθεσης. 

Γιώργος Αλεξάκης Δήμος Ηρακλείου υποψηφιότητα ηράκλειο

Έχετε πάρει τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειάς σας για αυτό το βήμα; Και με την ευκαιρία ποιος είναι ο άνθρωπος Γιώργος Αλεξάκης; Πείτε μας κάποιες συνήθειές σας, τι σας χαρακτηρίζει; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τα αξιώματα βρίσκονται πάντοτε πρόσωπα…

Πιστεύω ότι την έχω και ελπίζω αυτό το status να διαρκέσει μέχρι την ημέρα των εκλογών. Για μένα, όπως και για πάρα πολλούς άλλους ανθρώπους, η οικογένεια παίζει ρόλο πρωτεύοντα στη ζωή μας. Αποφάσεις που την επηρεάζουν, που επηρεάζουν τη ζωή, την καθημερινότητα και τις ισορροπίες της πρέπει να συζητιούνται και να συναποφασίζονται. 

Τα παιδιά μου μου είπαν «πατέρα προχώρα, σε πιστεύουμε» – τώρα θα σας γελάσω – δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στον νεανικό ενθουσιασμό ή στην προσπάθειά τους να με γεμίσουν με αυτοπεποίθηση … 

Πέρα όμως από τα αστεία, ναι, συζήτησα διεξοδικά με όλους και κυρίως με την γυναίκα μου. 

Εύκολες αποφάσεις δεν υπάρχουν – αυτήν την απόφαση όμως την πήραμε. Η στήριξή τους είναι σημαντική για μένα.  Θα προχωρήσουμε λοιπόν σε αυτό το ωραίο ταξίδι ως συνταξιδιώτες με την οικογένειά μου. 

Τώρα στο τι με χαρακτηρίζει θα προτιμούσα άλλοι να δώσουν απαντήσεις για εμένα. Μπορώ όμως να πω ότι είμαι εργατικός, μεθοδικός – ίσως παραπάνω από ό,τι πρέπει πολλές φορές, είμαι μετριοπαθής γενικά, αλλά έχω ισχυρές απόψεις. Παρά τις ισχυρές μου απόψεις δύσκολα θα μπορούσε κανείς να με πει ισχυρογνώμων. Γιατί; Επειδή είμαι ανοιχτός στην κριτική, επιδιώκω την αυτοκριτική και έχω μάθει να εργάζομαι συλλογικά.

Πιστεύω πολύ στην δύναμη της ομάδας και νομίζω ότι αυτή είναι μια βαθιά προοδευτική αντίληψη. 

Έχω αδυναμία στην κρητική γαστρονομία, απολαμβάνω να ταξιδεύω αλλά για να μην λέμε μόνο τα καλά, μπορώ να πω ότι είμαι κάπως περισσότερο από όσο πρέπει σχολαστικός στο σχεδιασμό και συχνά, αφήνω την καθημερινή δουλειά να με απομακρύνει από αυτά που αγαπάω.

Αγαπημένη ταινία, αγαπημένο βιβλίο, αγαπημένο τραγούδι, αγαπημένη γωνιά της του Ηρακλείου;

Αγαπημένα βιβλία : “Ημέρες Θεσσαλονίκης” με αναμνήσεις από τον κόσμο της φοιτητικής ζωής μιας άλλης – περασμένης εποχής, η σειρά μικρών βιβλίων The Sunday Times για συμπυκνωμένη μετάδοση γνώσεων και εμπειρίας και κλεφτές ματιές στα βιβλία του Γ. Σεφέρη στα άνω ράφια της βιβλιοθήκης.

Αγαπημένος τραγουδιστής : Ξυλούρης … για πάντα επίκαιρος, καθώς και ο σύγχρονος Μαραβέγιας. Δουλεύω αργά το βράδυ με τη μουσική συντροφιά του John Lennon.

Αγαπημένη γωνιά του Ηρακλείου : τα Λιοντάρια για μπουγάτσα, καφέ στα τριγύρω μαγαζιά με αναμνήσεις από τα πηγαδάκια της νεανικής ηλικίας …. παιδί του κέντρου της πόλης.

Cretalive

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *