Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

Άρθρα - Παρεμβάσεις

Η αλλαγή, η βελτίωση, η πρόοδος, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης μας, του Ηρακλείου, είναι υπόθεση συλλογική, υπόθεση συμμετοχική και αυθεντικά δημοκρατική. 

Περπατώ στο Ηράκλειο συχνά, παρατηρώ την εξέλιξη του, συνομιλώ με φίλους αλλά και περαστικούς, ακούγοντας προσεκτικά τα παράπονα τους, τα προβλήματα που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα στην πόλη μας. 

Αναφέρουν προβλήματα, που γνωρίζω από την εμπειρία μου -επαγγελματική και αυτοδιοικητική – ότι πολλά από αυτά μπορούν να λυθούν. Αυτή είναι μια πρωτογενής αντίδραση κάθε ενεργού πολίτη, κάθε ενός που ενδιαφέρεται και νοιάζεται για τον τόπο και τους ανθρώπους του. 

Η αγάπη για τον τόπο μας είναι – ή πιο σωστά πρέπει να είναι – κινητήρια δύναμη. Σε αυτή εδράζεται η θέληση για πρόοδο, ανάπτυξη, προκοπή. 

Αυτή κρύβεται πίσω από προσπάθειες και κινητοποίηση δυνάμεων που διεκδικούν καλύτερο βιοτικό επίπεδο, καλύτερες υποδομές, θέσεις εργασίας και εισοδήματα. 

Η αγάπη όμως μόνη της είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι, ένας κοινός τόπος για όσους την μοιράζονται. Δεν αρκεί για να αλλάξει τα πράγματα. 

Χρειάζεται δίπλα της και άλλα συστατικά – διαθεσιμότητα, όρεξη, αγώνα, προσπάθεια. Οι προκλήσεις είναι συγκεκριμένες, μερικές φορές σύνθετες – τα προβλήματα πολλά και οι πόροι πεπερασμένοι. 

Πρώτα από όλα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αλλαγή, η βελτίωση, η πρόοδος, η αντιμετώπιση των προβλημάτων μιας πόλης είναι υπόθεση συλλογική, υπόθεση συμμετοχική και αυθεντικά δημοκρατική. 

Οφείλει να αγκαλιάσει τις αγωνίες αλλά και τις προτάσεις όσων περισσότερων γίνεται. Κανείς μόνος του δεν μπορεί, καμία μονάδα δεν είναι ικανή να παράγει αποτελέσματα σε μεγάλη κλίμακα. 

Όπως το λέει και το τραγούδι «ιστορία γράφουν οι παρέες». 

Μοναδικός στόχος της πολιτικής είναι η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια βήματα, ένα σχέδιο. 

Πρώτο βήμα είναι να καταγράψουμε τα προβλήματα και να τα κατηγοριοποιήσουμε. Να δούμε τι κάνουν άλλες πόλεις στην Ευρώπη, στον κόσμο. Οι δυνατότητες υπάρχουν, τα παραδείγματα και οι καλές πρακτικές είναι «εκεί» και μας περιμένουν. 

Δεύτερο βήμα είναι να τα εντάξουμε όλα αυτά, σε ένα συνεκτικό σχέδιο για το Ηράκλειο του 21ου αιώνα. Να μη μείνουμε σε παλιές πρακτικές και νοοτροπίες. Βιώσιμη Κινητικότητα – Καθαριότητα & Απορρίμματα – Ενεργειακή Διαχείριση είναι ζητήματα που απαιτούν σχέδιο, όχι αποσπασματικές προσεγγίσεις. 

Τρίτο βήμα – και ίσως το πιο σημαντικό – είναι με τρόπο οργανωμένο και δημοκρατικό να διεκδικήσουμε να γίνουν πράξη. Όλοι όσοι πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό, έχουμε χρέος να το επιδιώξουμε!

Στο Ηράκλειο δεν χρειαζόμαστε μια απλή εναλλαγή προσώπων – χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο αυτοδιοίκησης. Ένα μοντέλο διοίκησης σύγχρονο που δεν θα αντιμετωπίζει τον Δήμο στατικά, ως διαχειριστή μόνον της καθημερινότητας και ασθμαίνοντα ακόλουθο εξελίξεων αλλά ως μια βαθμίδα σχεδιασμού και υλοποίησης φιλόδοξων δημόσιων πολιτικών που θα βελτιώνουν την ζωή δημοτών και κατοίκων. 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη μετάβαση και η κλιματική ουδετερότητα, η κοινωνική πολιτική και υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, η αειφορική διαχείριση των απορριμμάτων, ο ενεργειακός και ψηφιακός μετασχηματισμός, η χωροταξία είναι ζητήματα που άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Και αυτά, πρέπει να εξυπηρετηθούν από τα κατάλληλα πρόσωπα-  από ανθρώπους που δεν είναι καθηλωμένοι σε παλιές πολιτικές πρακτικές  του περασμένου αιώνα.

Για το Ηράκλειο, την πόλη μας ένα είναι σαφές και ευδιάκριτο. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και προοπτική, συγκριτικά πλεονεκτήματα και άνθρωποι με ικανότητες. 

Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να αφήσουμε να χαθεί καμία ευκαιρία. 

Με ήθος, εμπειρία και όραμα πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε πίσω. 

*Ο Γιώργος Αλεξάκης είναι Πολιτικός μηχανικός και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα

Cretalive

Comment (1)

  1. A WordPress Commenter
    16 Μαρτίου, 2023

    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Comments are closed.